Kalei techniek

Eeuwenoude vaardigheid

Door de eeuwen heen is de Kalei techniek nooit veranderd. Honderden jaren geleden pasten boeren deze vaardigheid al toe voor verschillende doeleinden. Ze kalkten hun stallen wit om ze beschermen tegen vuil en vocht of voorzagen hun fruitbomen van een laag om ze te beschermen tegen vorstschade. Kalei maakt uw gevel niet compleet waterdicht, maar zorgt wel dat vocht minder snel een kans krijgt. De schildertechniek is ideaal voor mensen die authenticiteit en rustiek verkiezen boven modern en strak. Doordat een kaleilaag vrij dik is, worden hoekige bakstenen afgerond en lopen ze vloeiend in elkaar over.

Toepassing kalei techniek

Misschien verschuilt de charme van de kalei techniek zich in het feit dat het altijd al handwerk is geweest. Ook nu nog brengt De Meuter-Oltmans kalei of kalkpleister handmatig aan met een blokborstel. Enkel zo komen het rustieke strepeneffect en de natuurlijke kleurverschillen die het historisch karakter van de gevel in de verf zetten namelijk tevoorschijn. Voordat de gevel voorzien wordt van een kaleilaag moet deze ontdaan zijn van mossen, algen, loszittende verf of andere loszittende delen. Anders zal de kaleilaag onherroepelijk los komen. Wij werken de kaleilaag nadien af met een coating zodat ook de dampdoorlatendheid en vochtwering niet in het gedrang komen. De kalei is verkrijgbaar in verschillende soort qua kleur en grofheid van de korrel.

Zowel buiten als binnen

De kalei techniek wordt vooral voor buitengevels gebruikt, maar het is ook zeker mogelijk om uw binnenmuren te kaleien. Let wel op: De muren moet echt zeer nat zijn voor het aanbrengen van de kaleilaag. Dit is natuurlijk niet handig als u bijvoorbeeld een houten vloer hebt liggen.

Raadpleeg ook :